Финансовата война на Запада срещу Кремъл е драматична. Инфлацията все повече разклаща 

...
Финансовата война на Запада срещу Кремъл е драматична. Инфлацията все повече разклаща 
Коментари Харесай

На 4 април Москва връща 2 млрд. долара... евентуално!

Финансовата война на Запада против Кремъл е трагична. 

Инфлацията от ден на ден разклаща  прогнозите за световния напредък. Много компании понасят съществени вреди, откакто бяха принудени да се изтеглят  от Русия. В тези непредсказуеми условия вложители и анализатори се учудват на сдържаната и скромна  реакция на международната финансова система и на неналичието на  по-сериозни отклонения. 

След първичните всеобщи разпродажби на акции  световният показател MSCI All Country World Index се върна на предвоенните си нива, а " страховият знак " VIX падна под дълготрайната си междинна стойност. Щатският S&P 500 е повишил с 11 % пазарната си оценка  (регистрирана на 8 март), което е най-големият му 15-дневен процентен растеж от юни 2020-а. Това  редуцира  тазгодишните му загуби до 2.8% след предходния спад с 12.5 %. Случилото се обаче не успокоява специалистите - те се опасяват, че рецесията може да сервира неприятни изненади. Особено  при съществуването на изобилието от фактори, които сега нападат финансовата система: препускащата инфлация, растящите лихвени проценти, натискът върху книжата на софтуерните компании, дълговите проблеми на развиващия се свят, а и към момента сериозното наличие на ковид. 

 Учените дефинират финансовите пазари като  сложна  система, сходна на климата на планетата, в която голям брой самостоятелни съставни елементи си взаимодействат по непредвиден метод, водейки до труднопредвидимо групово държание. 

Тези системи по предписание са трудни  за схващане,  само че са по едно и също време и удивително постоянни, и приспособими към удари. Но на моменти  реагират пагубно на неподходяща композиция от  дребни наглед  самостоятелни провали. Именно заради това основният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт и авторитетни познавачи на финансови рецесии предизвестяват, че " болестта работи по тайнствен начин ". И че вторичните резултати от съветската инвазия в Украйна могат да станат  големи.

Засега Москва обслужва правилно задграничните си отговорности и към този момент е направила три лихвени заплащания по тях. Което не значи, че руснаците ще продължат да следват този курс. Големият тест е на 4 април, когато Кремъл би трябвало да погаси главници към локални и задгранични вложители за 2 милиарда щ. $. А след 25 май щатският  режим на санкции  ще се затегне още и на американските субекти ще им бъде неразрешено да получават или да превеждат пари от и към съветската страна, с което съветският колапс става изцяло действителен. Той обаче няма да е с мащабите на последния банкрут на страната от 1998-а, който потопи  гигантския хеджингов фонд LTCM и докара до поредност от земетресения и до рецесия на световната финансова система.   

В момента Русия не е чак толкоз надълбоко интегрирана в международната финансова конструкция и може да се прояви като  стресов фактор за нея, само че не чак да я банкрутира. 

Преди съветското нахлуване  в Украйна задграничните вложители са имали деноминиран в долари съветски дълг най-общо за  20 милиарда $ и облигации в рубли за 37 милиарда щ. $ ( по данни на " Банк России " ). Което е внушителна сума, само че не толкоз, че да докара до голям потрес, в случай че обслужването на дълга спре. Нещо повече, за вложилите в съветски скъпи бумаги като " БлекРок " и " ПИМКО ", провалите към този момент са нанесени и са регистрирани в цените.  

Мултинационалните банки също не наподобяват уязвими: ръководещият шеф на МВФ - Кристалина Георгиева  прави оценка на 120 милиарда $ общата експозиция на задграничните кредитори на Русия - забележителна опасност, само че не и с мащаб от редовно значение. Защото след световната финансова рецесия от 2008-а и последвалите регулаторни ограничения, банките разполагат с премного запаси, буфери и капитал.

Някои хеджингови фондове несъмнено понасят мъчителни загуби, само че не и с мащабите на случилото се с LTCM. По калкулации на " Голдмън Сакс ", общата чиста задлъжнялост на играчите от бранша е била 48% при започване на 2022-а (почти колкото и на LTCM през 1998-а), а брутната им пазарна експозиция - към 260% от капитала им или 25 пъти по-ниска в сравнение с LTCM. Следователно, рецесия с мащабите от 1998-а няма да има.

Проблемът обаче е по-различен:  Москва може да няма редовно значение за финансовата система, само че сигурно е мъчно реализуем фактор в бранша на международните естествени запаси.

Перспективата за понижени доставки на сила и първични материали качи цените на суровия нефт, на храните, на металите. Това нанесе сериозен удар върху огромните търговски компании от ранга на " Гленкор ", " Трафигура " и " Витол ", които оказват помощ за прехвърлянето на физическите активи през международните терминали и хранилища и се застраховат посредством финансови договори против ценови " изненади " във времето сред покупките и изпращането на стоките.

Клиринговите къщи и брокерите, които са търговски медиатори, пък усилват кешовите застраховки, които клиентите им би трябвало да внесат, с цел да подсигуряват покупко-продажбите. Тези пари се връщат при  търговците откакто изпратят  стоките. Но  в даден миг те би трябвало да намерят милиарди долари, с цел да си обезпечат нужната ликвидност. В резултат  цените на корпоративните облигации на някои от най-големите компании от сектора попаднаха под мощен напън, тъй като кредиторите им се притесняват от произшествия. А някои от европейските играчи желаеха от централните банки " краткотрайна изключителна ликвидна поддръжка ". Което още един път припомня, че кредитните институции не са единственият значим фактор на финансовата система, само че и не значи, че централните банки ще се втурнат да избавят която и да било компания,  търгуваща със  първични материали.   

Най-вероятният канал,  по който Русия би могла да разпали по-голям пожар, е ненормалното време, в което се завихри  рецесията и ролята на централните банки.

Вместо посредством типичните финансови канали на рецесията, провалите се популяризират през действителната стопанска система. Цените на всички артикули - от полупроводниците до стоманата и... до бебешките храни  към този момент са скочили до небесата вследствие на пандемията и принуждават централните банки да трансформират паричните си стратегии  - вместо да се подтикват стопанските системи - към битка с инфлацията. 

Войната разстрои доставките на основни първични материали като поташ, газ за луминесцентни лампи и знаци, никел, паладий, платина, изкуствени торове, царевица и пшеница от Русия и Украйна. А те са  два от най-едрите производители на тези борсови артикули. Така бе влошена още инфлационната вероятност. По данни на икономическия екип на госпожа Райнхарт, делът на развитите стопански системи, в които инфлацията е надхвърлила 5%, се е нараснал от нула при започване на 2021-а до 60% през февруари 2022-аи то  даже преди да се прояви цялостния резултат от военните поражения. А това може да принуди централните банки да покачат лихвените проценти по-агресивно, в сравнение с биха желали, с цел да предотвратят неуправляем инфлационен гърмеж.  

С други думи, Русия може да се трансформира в инфлационна снежна топка, която да провокира лавина от нападателни лихвени нараствания и, по този метод, да хване неподготвена финансовата система, разчитаща на значителни парични тласъци.

Подобна опция е мощно притеснителна, доколкото систематичните опасности рядко са нещо неуловимо, даже да са подценени. Те, по предписание, са добре известни, само че незаслужено пренебрегнати, изключително в последно време, когато всичко се случва в режим на великодушна парична политика. И хората, които залагат на него, би трябвало да се приготвят за неприятна изненада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР